Tar nye grep for å hindre spredning av koronaviruset.

Av: Norec
Sist oppdatert: 3.04.2020

 

Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec – tidligere Fredskorpset) har allerede avlyst alle kurs for nye utvekslingsdeltakere våren 2020. Tirsdag 17. mars ble Norecs over 200 tilskuddsmottakere informert om at også alle utvekslinger som skulle startet mellom april og juli utsettes inntil videre.

 

– Vi vet at reisevirksomhet har bidratt til at viruset har spredd seg kjapt over hele verden. Derfor er dette et enkelt grep vi kan gjøre for å sørge for at ikke smitten spres til land som ikke er rustet til å takle store epidemier, sier programdirektør Marit Bakken i Norec.

 

Utvekslingene som skulle startet er både nord-sør, sør-nord og sør-sør.

 

– Når mange land stenger grensene, flyvninger blir innstilt og ulike restriksjoner blir iverksatt over hele verden, er det utfordrende å planlegge utvekslinger, fortsetter Bakken.

 

Mange har dratt hjem

På grunn av koronavirusutbruddet har mange valgt å avbryte utvekslingene. Status fredag 3. april er at 251 deltakere er sendt hjem. Flere har meldt at de er i ferd med å sende dem hjem.

 

– Det er partnerne som har arbeidsgiveransvar for deltakerne. Derfor har det hele veien vært opp til dem, i samråd med deltakerne, om de ønsket å avbryte utvekslingen eller ikke, forklarer Bakken.

 

Gir støtte til utsatte utvekslinger 

For noen partnere fører utsettelsen til at noe av budsjettene til utvekslingsprosjektene blir justert.

 

– Noen utvekslingsdeltakere har for eksempel sagt opp jobb eller leilighet fordi de skulle reise bort for et år. Partnerne får derfor mulighet til å søke oss om å få dekket opphold og godtgjørelse. Dette vil gjelde til juli.

 

Høstens utvekslinger går foreløpig som normalt 

For Norecs ansatte vil det være en del jobb å følge opp partnere som nå avbryter og utsetter utvekslinger. I tillegg mottar etaten flere søknader om nye utvekslinger.

 

– Foreløpig er planen at høstens utvekslinger skal gå som normalt. Våre ansatte sitter på hjemmekontor, og vi tar imot søknader som vi ellers pleier, sier Bakken.

 

Dette kommer likevel an på hvordan pandemien vil utspille seg i Norecs 25 partnerland. Derfor følger Norec situasjonen tett og vurderer fortløpende om andre tiltak skal iverksettes.