Close
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Norsk-malawisk solenergi-samarbeid mottar pris

14. mars 2018 får solenergibedriften Kumudzu Kuwale pris for innovativ teknologi, som gir elektrisitet til folk på landsbygda i Malawi. Bare 10% av befolkningen i landet er tilknyttet strømnettet.

Solcellebedriften «Kumudzi Kuwale» har vunnet Hogan Lovells Community Solar Innovation Awards. Dette er en årlig pris for innovative, miljøvennlige bedrifter som benytter solenergisystemer eller solenergi-teknologiinnovasjon for å forbedre utsatte samfunn og menneskers liv, og som har til formål å generere miljømessige, sosiale og økonomiske fordeler på lokalt nivå.

 

Prisen ble delt ut 14. mars under SEED South Africa Symposium 2018 i Pretoria, Sør-Afrika, utvalgt i konkurranse med bedrifter innen bærekraftig og grønt næringsliv i flere afrikanske land.

 

Foretaket er et resultat av et samarbeid mellom Flora Videregåande Skule og Nkhotakota Youth Organisation i Malawi. Samarbeidet har vært støttet av Fredskorpset, med utveksling av eksperter på fornybar energi, elektronikk og entrepenørskap siden 2012. I begynnelsen av 2016 gikk den norske stiftelsen Grønn-Hagen Bjørke Malawi Foundation inn som investor, og selskapet har fortsatt å vokse og utvikle nye og innovative forretningsmodeller for å nå ut med solenergi til rurale områder i Malawi.

 

Kumudzi Kuwale betyr «lys i landsbyen», på det lokale språket Chicheŵa. Bedriften er et eksempel på sosialt entrepenørskap – bedriften har som mål å løse sosiale problemer og forbedre menneskers liv ved tilgang på elektrisk lys, men ved å bruke forretningsmodeller som genererer profitt og er bærekraftige. Bedriften har idag 45 ansatte, og har levert elektrisk lys til om lag 33,000 kunder i løpet av sin levetid.

 

Malawi er ett av verdens fattigste land, 90% av innbyggerne i landet lever for under én dollar om dagen. Det er bare omtrent 10% av innbyggerne som har tilgang til strøm. Mange benytter seg av parafinlamper for å ha lys på kvelden, og enda flere bruker lommelykter med engangsbatterier av dårlig kvalitet. De fleste batteriene ender opp i naturen og blir gravd ned eller brent, siden landet ikke har et fungerende system for håndtering av avfall. Det er også dyrt for de fattige, som bruker en stor del av inntekten sin på innkjøp av batterier og parafin.

 

Se kortfilm fra solcelleprosjektet:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Mer informasjon

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Mer informasjon